Spreekbeurt

Stichting Team Wybe

Wybe Leenstra

In 2014 is Stichting Team Wybe ontstaan. Wybe werd ziek, hij had een hersentumor en kon niet meer beter worden. Dat was gemeen en erg verdrietig. Wybe werd 37 jaar en is overleden op 23 december 2014.

Team Wybe op Alpe d'Huzes
Team Wybe op de Alpe d’HuZes

Alpe d’ HuZes

Zijn vrienden besloten om met elkaar de Alpe d’Huez te beklimmen.

Dat is een berg in Frankrijk waar je 1x per jaar naar toe kunt om te gaan fietsen. Daar komen dan heel veel mensen die gaan fietsen omdat ze iemand kennen die heel ziek is door kanker.

Voordat je naar Frankrijk gaat zoek je sponsoren. Dat zijn bedrijven en mensen die geld geven voor datgene wat je gaat doen. Voor deze actie werd je gesponsord voor het aantal keer dat je de berg op fietst. Dus hoe vaker je de berg op fietst hoe meer geld je ophaalt. Soms als fietsen niet lukt dan mag je de berg lopend op gaan. Er was zelfs een vader met zijn zoon die op een eenwieler omhoog gingen! Dat is ontzettend knap!

Omdat je wel 6 keer omhoog mag, heet de berg die dag Alpe d’ HuZes. Dat speek je uit als Alp du zes.

Aan het einde van de dag wordt er geteld hoeveel geld er door alle deelnemers is opgehaald. Dat geven ze aan KWF Kankerbestrijding. Meestal is het een bedrag van wel 12 of ook een keer 15 miljoen euro!

Wybe wist wel dat zijn vrienden naar Frankrijk gingen maar hij heeft de dag zelf niet meegemaakt. Wybe overleed een half jaar daarvoor. Gelukkig hadden de vrienden een foto van Wybe mee op de fiets zodat Wybe er toch een beetje in gedachten bij kon zijn. Er was een tafel met foto’s en kaarsjes waar je naartoe kon gaan als je verdrietig werd. Die dag, 4 juni 2015 in Frankrijk was heel bijzonder. Heel verdrietig maar ook heel mooi.

Thuis was alles anders geworden. Wybe hield altijd erg van feestjes en het organiseren van leuke dingen. Nu was dat er niet meer en de vrienden besloten om Team Wybe te laten bestaan. Omdat ze hun grote vriend misten gingen ze ook mooie feesten organiseren maar dan wel voor het goede doel. Team Wybe organiseerde allemaal acties, zodat er veel geld binnengehaald werd. Uiteindelijk stond de teller op € 50.000,-

Wielerfeesten

In Koudum, waar Wybe woonde, zijn een aantal keer Wielerfeesten georganiseerd door Team Wybe.

Racefietsers en ook mensen op de gewone fiets konden een mooie route uitkiezen en fietsen. Het inschrijfgeld werd gespaard door Team Wybe zodat dit weer naar het goede doel kon gaan.

Naast geld voor KWF hebben ze ook een keer geld opgehaald voor Stichting MS. Dat is een stichting wat onderzoek doet naar het genezen van Multiple Sclerose. Ook een nare ziekte waar mensen soms niet van herstellen. Voor dat goede doel is Team Wybe naar de berg Mont Ventoux gegaan, ook een berg in Frankrijk. Ook toen heeft Team Wybe weer veel geld opgehaald en aan het goede doel gegeven.

De Benefiets11stedentocht

Team Wybe zat een keer met elkaar te kletsen over nieuwe ideeën. Eerder had Team Wybe al een marathon (42 kilometer) gefietst op een bierfiets. Een bierfiets is een soort mega 10 persoonsfiets waar je niet op een zadel zit maar op een kruk. Heel grappig. Door die actie besloten ze het groter aan te pakken. Nu had Team Wybe, omdat Maarten van der Weijden de Elfstedentocht had gezwommen, ook het idee om de Elfstedentocht te gaan doen.

Team Wybe heeft in het jaar 2019 met hulp van allemaal hulpfietsers de Elfstedentocht gefietst op de  bierfiets.

Dat is een tocht van wel 240 kilometer! Een heel zware tocht want het waaide heel hard en het regende echt super veel. Omdat Team Wybe mega fan is van Maarten van der Weijden hadden ze hem gevraagd om het startschot te geven. En dat wilde hij wel, hij is echt heel aardig.

Met die actie heeft Team Wybe meer dan € 35.000,- opgehaald wederom voor het KWF. Maarten had toen ook al een stichting opgezet waar ook geld opgehaald wordt voor kankeronderzoek. Die stichting heet de Maarten van der Weijden Foundation. En omdat Team Wybe en Maarten goede vrienden werden heeft Team Wybe het geld toen aan de Maarten van der Weijden Foundation gegeven. Van het geld worden heel goede onderzoeken betaald. Al het geld wordt goed besteed en dat is wat Team Wybe heel belangrijk vindt. In de hoop dat er een geneesmiddel wordt ontdekt die mensen beter kan maken als ze kanker hebben en dat ze nooit dood zullen gaan.

Wetterfyts11Steden

It giet oan! Dat is een spreuk die mensen zeggen in het Fries als de Elfstedentocht zal worden geschaatst. Maar het is al heel lang geleden dat er zoveel ijs lag. Dat was in de vorige eeuw.

Je kunt de Elfstedentocht schaatsten en fietsen. Maar weet je wel dat je ook de Elfstedentocht kunt doen op de trekker? Of op de step, lopend en zwemmend, wat Maarten heeft gedaan.

Op 3, 4 en 5 juni 2022 is het zover. Team Wybe gaat dan op een zelfgebouwde 9 persoons waterfiets de Elfstedentocht fietsen. Ze hebben bedacht dat alle mensen dat mooi gaan vinden en heel veel geld gaan geven voor het goede doel.

Route met verwachte aankomsttijden per stad

Het is veel werk want de Wetterfyts is gemaakt van aluminium. Een man uit Koudum, Hessel Fekkes moest alles maken. Maar de Wetterfyts doet het heel goed al gaat hij niet heel snel. Gelukkig komen er weer hulpfietsers meedoen, zodat Team Wybe het vast en zeker gaat halen.

Hessel Fekkes aan het lassen aan de waterfiets

De finish is in Bolsward en dan gaan ze een groot feest vieren met alle mensen, net zoals Wybe dat zo graag deed.

Dit was de spreekbeurt over Team Wybe. Wil je ook geld ophalen voor Team Wybe? Dat kan! Organiseer met je klas een statiefles actie, bak en verkoop koekjes, maak zelf armbandjes en verkoop ze of bedenk iets anders leuks en je steunt daarmee Team Wybe!

Er zijn veel filmpjes op Youtube. Op Instagram en Facebook staat ook heel veel informatie.

Succes en groetjes aan iedereen!

Team Wybe!

Team Wybe viert feest!
X
Instagram
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Share
Follow by Email